Veien videre i 2019

Det nærmer seg avslutningen av 2018 og året 2019 er et stort hvitt lerret med uendelig mange muligheter, og noen store veiskiller vi ikke helt har bestemt retningen i enda.

Det er som å sitte med en bøtte full av fargestifter til å tegne på det hvite. Når vi kikker nedi, ser vi at det som vi til nå trodde bare var primærfarger, faktisk er absolutt alle nyanser, mellomfarger og blandinger som er mulig å lage. 

Våre tanker og planer har endret seg gjennom året som har gått, og endringene er rett og slett stort sett et resultat av tilbakemeldingene fra dere.

Vi har sett gjennom alle notatene vi har etter tilbakemeldingene, og funnet ut at det er 3 ønsker fra dere som utmerker seg.

  1. KAFÈ: Vi overdriver ikke når vi sier at ca annenhver kunde gjennom hele sommeren etterlyste en eller annen kafèløsning. Noen kunne tenke seg benker og bord ute til å spise is og drikke kaffe kjøpt i butikken. Noen kunne tenke seg en liten kafè med lunsjretter, kaker og kaffe. Andre ville gjerne ha en løsning hvor de kunne sette seg ned og nyte noe kaldt og hjemmebrygget.
  2. OMVISNING OG ØLSMAKING: Det har kommet veldig mange henvendelser fra bedrifter eller grupper som ønsker en omvisning på bryggeriet med etterfølgende ølsmaking. Noen har også foreslått egne bryggedager og kurs. Enkelte bedrifter har hatt ønsker om skreddersydde opplegg hvor de både får omvisning, ølsmaking og kan bruke et lokale til å holde sine egne kurs, møter eller samlinger.
  3. BUTIKKER OG ØLUTSALG: Spesielt etter at vår Porter med Habanerochili ble testet ut og funnet bedre og sterkere enn så og si alle andres av fagfolk som tilfeldigvis snublet over oss på gjennomreise, har henvendelsene fra butikker og ølutsalg virkelig tatt av. Pr idag er det tre øl som er forespurt i tillegg til habaneroporteren: Belgisk Wit med sitrus og koriander, Sjefens Porter med lakris og Belgisk Paterøl (tidligere “klosterøl” som det bakes brød av).

Så hva gjør vi? Hva først og hva så? Kafè har vi veldig lyst å starte, men på et sted som Fjone er det umulig å drive noe året rundt. Vi hadde et håp om å klare å åpne noe til påske, men ser at sånn som situasjonen vår er nå, hvor vi begge jobber borte 2 uker pr mnd, er det knapt med tid på å få det til.
Ønsker vi å kombinere punkt 1 og punkt 2, må vi i tillegg få på plass bryggeridelen, og det er ikke bare tidkrevende, men også et veldig stort økonomisk steg å ta på kort tid. Punkt 3 krever statlig bevilling. Det er en tidkrevende prosess å søke om, og før vi søker, må lokalet være såpass på plass, at plantegninger og løsninger kan sendes inn med søknaden.

Pr akkurat nå har vi ikke helt en plan på gang med stegene videre skissert opp, men vi ser for oss at vi bør ha en kafè på plass før sommeren og bryggeridelen + statlig bevilling før jula 2019. Da kan vi sakte bygge oss opp til å bli noe som kan produsere nok og selge nok til at vi kan holde gjennom kneikene alle mikrobryggeri sliter i, når de går fra smått til litt større.

Vi er veldig takknemlige for all støtten dere har gitt oss gjennom 2018. Vi har blitt overrasket mange ganger. Helt fra første dagen med lakrisporteren 12. april hvor første kunde faktisk stod på døra kl 08.02 og bestillingene lå på serveren fra kl 08.00 og kranglet om å sikre seg flaske nummer 001. Strømmen av folk opp bakken i fellesferien hvor vi ofte var utsolgt for bakervarer før vi åpnet døra. Så kom høstmarkedet med så mange folk at vi knapt skjønte hva som skjedde. Og nå til slutt julemarkedet hvor snøen og lysene gjorde det ekstra koselig å treffe dere alle.
Vi er overveldet. Det er utrolig gøy både for oss, men også for Fjone. Tenk at et så lite sted kan romme så mye bra. For det er ikke bare oss. Det skjuler seg håndverkere, kunstnere, gründere og entreprenører i nesten hver sving her ute. Ildsjeler som driver campingplasser, utvikler hyttefelt og bygger hytter. Og ikke minst alle de engasjerte støttepartnerene som benytter seg av tilbudene, anbefaler dem videre og drar med seg folk.

Det er skikkelig stas å få lov å holde på. Det er utrolig gøy å føle at mange drar lasset sammen og vil store ting på lille Fjone. Stedet jeg ikke visste fantes for to år siden, men nå syns kvalifiserer til å kalles “verdens navle”.

Vi gleder oss til 2019.
Skulle noen sitte på ideer, tanker, tips, råd eller annet for hvordan neste år bør formes for vår del, ta kontakt. Er det samarbeidsmuligheter på kryss og tvers, ta kontakt. Skal vi dra noen felles lass, eller løfte på noen steiner sammen, ta kontakt. 

For: Det er på Fjone det skjer!