BUNNFALL
Så og si alt øl som brygges på mikrobryggeri (eller hjemme) vil ha bunnfall, fordi siste del av gjæringsprosessen gjøres på flasken. Ølet blir ikke filtrert, som ved store kommersielle bryggerier. For å unngå å få bunnfallet med i glasset, bør flasken stå i kjøleskap (ikke ligge) en god stund før det helles forsiktig over på glass. Stopp å helle når bunnfallet synes i flaskehalsen. Skulle noe havne i glasset, er det ingen krise. Faktisk inneholder bunnfallet store mengder B-vitaminer, og i ølnasjoner som Belgia, serveres gjerne bunnfallet i et shotglass ved siden av ølglasset eller røres inn sammen med resten. Øl med mye bunnfall kan lagres lengre, og utvikler en mer kompleks og dyp smak enn filtrert øl, eller øl med lite bunnfall.
BEST FØR
Vi stempler vår “best før dato” ca 8-12 mnd etter det er satt på flaske. Dette er en rikelig sikkerhetsmargin, da enkelte av våre brygg kan lagres i flere år uten at det blir dårlig. Det blir heller bare bedre. De bryggene som med fordel kan lagres virkelig lenge, får en notis om dette på produktsiden inne i nettbutikken.
BATCH NR
På etikettene står det et tall under BATCH NR. De to første tallene er årstallet det er produsert, og de siste viser hvilket nummer i rekken brygget har. Samme øltype kan ha mange forskjellige batch nummer, dette fordi det er satt på forskjellige dager. Det føres loggbok på alle bryggene, og skulle noe være veldig galt eller veldig riktig med en flaske, er det enkelt for oss å undersøke årsaken, finne ut hva som funker/ikke funker, og forbedre oppskriftene/fremgangsmåten, om nødvendig. Det er også sånn i denne bransjen, at selv om brygget har samme navn, kan ølsmakere likevel oppdage små nyanseforskjeller. Dette kan skyldes absolutt alt mulig rart. Strømstans noen timer kan gi bryggene som står på gjæringsdunker en liten periode med litt kaldere temperatur, skylleprosessen (malten skylles for å få ut sukkeret) kan gjøres raskere/tregere enn normalt, humla kan suse litt ekstra nedi kokinga, kontrolløren kan ringe på dørklokka akkurat når kjølinga nesten er ferdig osv. Kort oppsummert: det er spennende å jobbe med brygging!
NYTES BEST
Temperatur på ølet er en egen vitenskap. Hovedreglene er i korte trekk at smaken i lyst øl klarer seg på kaldere temperatur enn på det mørke. Lyst brygg nytes best kaldt etter en periode stående i kjøleskap eller ute i snøen. Mørkt brygg kan godt serveres litt mer temperert, ved ca 8-12 grader. På nettsiden til det enkelte brygget, vil denne opplysningen stå.
Bruk gjerne glass, hvis du vil unngå å drikke bunnfallet. Formen på glasset spiller også en rolle i smaksopplevelsen, men dette er et for stort kapittel til å kunne skrive det her. Kort sagt: lyst øl som er best kaldt, bør serveres i høye glass, gjerne med riller der du holder i glasset, for at ikke kroppsvarmen skal varme brygget unødig. Mørkt brygg, eller brygg med mye aroma, trives best i lavere glass med stor bue innover oppe. Det tar vare på skum og aroma.
GLUTENFRITT
Vi har valgt å ikke merke ølet vårt som glutenfritt da vi ikke tar målinger av hvert brygg for å sjekke dette. For de av dere dette gjelder, informerer vi heller om prosessen og middelet vi bruker (av andre årsaker) som gjør at vi kan kalle brygget “tilnærmet glutenfritt”.
“Brewers Clarex” er et klaringsmiddel vi tilsetter for å ta vekk “kuldetåke” i ølet. En bivirkning av at vi tilsetter dette middelet er at glutenproteinet i denne prosessen blir omdannet. De testene som har vært foretatt viser at ølet i de fleste tilfeller kommer under 20 ppm Gliadin (som er grensen for hva som kan kalles glutenfritt). Om du skulle ønske å vite mer, kan du google BREWERS CLAREX.
ALKOHOLGRENSER
Vi har pr dags dato tilvirkningsbevilling for alkoholholdig drikk opp til 4,7%. Oppskriftene våre er tilpasset denne øvre grensen, så ølsorter som normalt ligger høyere, er justert ned til rett under, eller nøyaktig på 4,7. Dette kan bety at ølet smaker litt annerledes enn samme type øl med den prosenten det opprinnelig har. Det er lettere å få ut mye smak i et brygg med høy alkoholprosent, enn i et med lav.
Det er forresten ganske vanskelig å være helt nøyaktig når en angir prosenten. Prosenten (ABV) kan måles i ferdig brygg, men svært få mikrobryggerier har anledning til å investere i et måleapparat som koster ca 90.000,- for å få en eksakt prosent.
Vi gjør det istedet ved hjelp av målinger av sukkernivå og diverse utregninger underveis i bryggeprosessen. Om en er helt sikker på at alle målingene er gjort på nøyaktig samme temperatur, og brillene er godt nok pusset, er denne metoden like god, men for å være på den sikre siden, legger vi gjerne på en ørliten sikkerhetsmargin. Står det 4,7% på etiketten, kan det være opptil ca 0,2% mindre. Alle brygg under 4,7% kan ha pluss/minus 0,1-0,2%.
REKLAME OG MARKEDSFØRING
Loven som omhandler reklame og markedsføring av alkoholholdig drikk er ganske streng og vi ønsker å forholde oss til den så godt vi kan. Vi ønsker ikke å oppfordre til mer drikking, bare til bedre drikking ved å nyte.
Pga lovverket vil vi aldri oppfordre deg til å kjøpe ølet vårt gjennom facebook-annonser, brosjyrer, tilbud eller salgskampanjer. Vi trenger likevel at du vet om oss, og at det er mulig å bestille fra oss. Derfor er vi både på facebook og instagram, hvor vi legger ut blogginnlegg, nylanseringer, åpningstider, spesielle hendelser og annen nyttig info. Følg oss gjerne og del gjerne sidene våre med hytteeiere og hytteleiere (eller fastboende) i Nissedal Kommune.
NOE DU LURER PÅ?
Vi vil gjerne ha dine innspill, tilbakemeldinger og tips. Send oss en epost på post@fjonebrygg.no om det er noe, bruk kontaktskjemaet HER, eller skriv inn i feltet nederst til venstre i skjermbildet. Chatten er åpen når vi holder åpent!
BRUKES – IKKE MISBRUKES
Vi ønsker at du skal nyte våre brygg, og vi oppfordrer til å ikke misbruke. Det er lov å la siste flaska bli stående i kjøleskapet, og spare den til en senere anledning. Vis hensyn til de rundt deg, og spesielt om det er barn til stede.